• Ineke Van de Velde

Over onbegrip en wat je daar mee kan doen...

Naast de pijn zelf is onbegrip een heel groot probleem voor mensen met chronische pijn!

Een aantal dokters neemt onze klachten nog steeds niet serieus. Wanneer je jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd wordt en te horen krijgt dat je overdrijft, kleinzerig bent, dat het tussen je oren zit en dat je gewoon wat meer je best moet doen ga je op den duur ook aan jezelf twijfelen.

Mensen in je omgeving willen je wel geloven maar als er geen oorzaak gevonden wordt en de dokters zeggen dat het tussen je oren zit dan zal dat misschien wel kloppen...

En hoe kan het nu dat je je gisteren vrij goed voelde maar dat het vandaag plots niet meer gaat?

Door het onbegrip kan/mag je niet meer genieten van de goeie momenten (als die er zijn). Je gaat je onbewust kleiner houden dan nodig om toch maar de commentaren te vermijden.

Want als je een terrasje kan doen kan je ook je huishouden doen toch ?

En als je op vakantie kan gaan dan moet je ook kunnen gaan werken!

Dat je na dat terrasje 2 dagen in de zetel hebt gelegen om te herstellen dat zien de meeste mensen niet natuurlijk...

Hoe ga je hier nu mee om?

Ik zal beginnen met het moeilijkste:

Er zullen altijd mensen zijn die je niet begrijpen en veroordelen.

Quote freedom

Ook mensen die dicht bij jou staan of waar je het niet van verwacht had.

Dat besef kan enorm veel pijn doen maar wanneer je kan aanvaarden dat dit zo is hoef je je ook niet meer in allerlei bochten te wringen om toch maar dat begrip te krijgen. Bedenk eens hoeveel tijd en energie je hiermee wint!

Het is voor mensen nu eenmaal heel moeilijk om zich in te leven in iets wat ze niet zelf ervaren. Dat is zelden persoonlijk, ook al lijkt dat zo.

Leg aan een aantal mensen uit wat er met jou aan de hand is

Kies een aantal mensen uit die belangrijk voor jou zijn en stel een brief of mail op waarin je uitlegt wat er met jou aan de hand is. Wanneer je bijvoorbeeld fibromyalgie hebt kan je op de website van de Vlaamse Liga voor Fibromyalgiepatiënten een lijst met symptomen opzoeken en aanvullen met hoe het specifiek voor jou is. Probeer zo duidelijk mogelijk te omschrijven waar jij het meeste last van hebt zonder er een klaagbrief van te maken. Geef duidelijke informatie, benoem dingen zoals ze zijn en maak het niet te lang.

Je kan dit natuurlijk ook op je Facebookpagina delen, maar bedenk dat jij bepaalt wie je graag wil informeren. Je hoeft je niet te verantwoorden!

Omring je met mensen die je wel begrijpen

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je een aantal mensen in jouw omgeving hebt die wel begripvol zijn focus je dan eerder op die mensen. Probeer eventueel om als je samenkomt met vrienden het gezelschap wat te mengen zodat er ook een paar mensen bij zijn die weten en begrijpen wat er aan de hand is. Wie weet opent dat de ogen van de anderen wel...

Een andere manier is om lotgenoten op te zoeken, online of in het echte leven. Niemand kan je beter begrijpen dan iemand die hetzelfde meemaakt. Let wel op dat jullie elkaar positief versterken en niet naar beneden halen door te klagen of een wedstrijdje 'wie heeft het meest ellende'.

Veel succes met het toepassen van de tips! Wanneer je hier graag persoonlijke begeleiding bij wil mag je me altijd vrijblijvend contacteren. Ik hoor sowieso graag of je iets aan de tips gehad hebt!

Delen mag natuurlijk, wel graag met bronvermelding.


83 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven