• Ineke Van de Velde

Ik wens je...

Gelukkig nieuwjaar!

Ik wens je een goede gezondheid, veel geld en geluk in de liefde!

Vuurwerk

En wat als je geen goede gezondheid hebt?

Dan wens ik jou de kracht om te vechten voor overwinning!

Vecht met passie en overtuiging voor je gezondheid, stel je voor hoe dankbaar je zal zijn wanneer je je ziekte overwonnen hebt. Vecht voor wat je wil bereiken, niet tegen wat je niet wil. Dat klinkt waarschijnlijk een beetje vreemd, maar wanneer je maar weinig energie over hebt kan je die beter richten naar wat je wil bereiken en niet verspillen aan wat je kwijt wil, toch?

Dan wens ik jou rust en aanvaarding!

In een aantal gevallen heeft vechten geen zin. Een voorbeeld dat mij persoonlijk nauw aan het hart ligt is chronische pijn: het heeft geen zin om te blijven zoeken naar een manier om van die pijn af te komen. Die is er niet. Dan is het tijd om je energie te richten op wat wel nog kan. Bepaal wat jou plezier geeft in het leven en doe wat mogelijk is. Pijn, of geen pijn! Wacht niet op dat fijne leven dat je zal hebben eens de pijn weg is, maar leef het NU!

Dan wens ik jou een begripvolle omgeving!

Wanneer je door ziekte of (chronische) pijn beperkt wordt in je doen en bepaalde dingen niet meer of moeilijk kunnen is het voor jouw omgeving ook niet altijd makkelijk om dat ten volle te begrijpen. Probeer op een rustige manier uit te leggen wat maakt dat iets moeilijk of niet haalbaar is voor jou. Kan je echt niet op begrip rekenen van je directe omgeving? Zoek dan mensen op die het wel begrijpen. Lotgenoten weten wat het is en kunnen een enorme steun betekenen. Let goed op dat jullie elkaar positief steunen, elkaar proberen overtroeven wie nu het meeste pijn heeft of het moeilijkste leven is ook niet echt bevorderlijk voor een goed humeur ;-)

Dan wens ik jou vooral veel plezier en vreugde!

Hoe cliché het ook klinkt, geniet oprecht van elk moment. Geniet van dat foute liedje dat je stiekem meezingt als je alleen in de auto zit! Geniet van een vriendelijk woord en een spontane glimlach. Geniet van dat momentje rust (ook al is dat enkel als je eens 5 minuten ontsnapt naar het toilet). GENIET! Van elke seconde dat dat mogelijk is!

En als je nu denkt: ik heb helemaal niets om van te genieten...

Creëer dan momenten om van te genieten, koop eens een boeketje voor jezelf, zoek een rustig plekje, bel iemand op die je graag eens wil horen. Er zijn altijd manieren om saaie of moeilijke dingen aangenamer te maken, hoe klein ook.

Moet je naar het ziekenhuis? Koop dan die knalroze 'hello kitty' pyjama waar je je eigenlijk te oud voor voelt. En wees er trots op, je verdient het!

Voel je je eenzaam? Kom dan buiten , schrijf je in voor een cursus of workshop... Doe iets! Vraag eens aan je buurvrouw of ze zin heeft in een tas koffie, wie weet wil zij net zo graag eens een babbeltje doen als jij. Kan je niet naar buiten? Er zijn talloze forums en sociale netwerken...

Moet je afwassen en heb je daar net zo een hekel aan als ik? Dan gebruik je toch een afwasmiddel dat heerlijk ruikt en ook je handen verzorgt? Het blijft een rotklus, maar het gaat toch iets beter als je bedenkt hoe lekker alles ruikt en hoe zacht je handen straks zijn.

Er zijn ongetwijfeld honderden excuses en redenen om niet van je leven te genieten, maar geloof mij, er zijn er veel meer om dat wel te doen!

Ik wens jou van harte een fijn 2017!

Warme groet,

Ineke

60 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven