• Ineke Van de Velde

Ik weet dat Zelfliefde belangrijk is, maar ja...

Afgelopen zaterdag stond ik in Lede op de Pop up handelsbeurs. Een heel leuke dag waar ik veel prachtige mensen mocht ontmoeten en kort kon laten kennismaken met wat ik doe.

Mijn fantastische wederhelft werd gebombardeerd tot woordvoerder want ik was eigenlijk niet van de behandeltafel weg te slaan. Op het einde van de dag waren we aan het napraten en vertelde hij mij dat hij geschrokken was hoeveel mensen reageerden op het "Ik hou van MIJ" foldertje.

Ik schrik daar intussen niet meer van, want het is echt opvallend hoeveel vrouwen zo goed als elk check puntje van de folder kunnen aanvinken! Bijna standaard gevolgd door "Ik weet wel dat dat belangrijk is, maar ja...."

"maar ja, ik heb daar allemaal geen geld voor."

"maar ja, ik moet nu eenmaal alles draaiend houden, anders doet niemand het."

"maar ja, hoe doe je dat dan?"

"maar ja, ik doe het al zo lang op deze manier."

"maar ja, dat verandert niets aan mijn werkgever/partner/kinderen, en zij gaan nooit veranderen."

Er zijn heel veel maar ja's in de wereld om er inderdaad niets mee te gaan doen.

Hoe komt dat toch dat je eigenlijk wel weet dat iets goed voor je is, maar dat je je er niet toe kan brengen om er effectief iets mee te gaan doen?

Heel eenvoudig, omdat je hersenen getraind zijn om alles wat nieuw is als een mogelijk gevaar te behandelen. Een deel van onze hersenen werkt nog steeds op dezelfde manier als in de oertijd. En toen was het verstandig om op zijn minst heel voorzichtig te zijn als je een nieuwe grot binnenwandelde. Dat kon een fantastisch nieuw onderkomen zijn voor je familie, maar net zo goed het hol van een gevaarlijk dier waardoor je hele familie vrolijk opgepeuzeld werd.

In onze huidige maatschappij is het gevaar voor fysiek letsel minder aanwezig maar gaat het vooral om afwijzing. "Wat als ik iets doe waardoor mijn partner mij verlaat?" "Wat als mijn werkgever mij ontslaat?" "Wat als mijn vrienden mij niet meer leuk vinden..."

Ook die angst voor afwijzing komt uit dat deel van onze hersenen. Vroeger was het een kwestie van leven of dood om aanvaard te worden. Als je ouders je als baby geen eten gaven kon jij daar weinig tegen beginnen. Dus deed je er onbewust alles aan om te zorgen dat ze je niet gewoon achterlieten. Er is een reden waarom baby's zo schattig zijn.

Dus eigenlijk ga je jezelf onbewust telkens terugfluiten als je iets nieuws wil gaan doen, ook als je weet dat dat eigenlijk heel goed voor jou zou zijn.

Het goede nieuws is dat je, eens je je daar bewust van bent, je dat patroon kan doorbreken of omzeilen. Eens je weet op welke manieren je je hersenen kan 'bedotten' om zo jouw gewenste resultaat te bereiken kunnen er fantastische dingen gebeuren.

Ga dus alsjeblieft vandaag nog iets doen. Je weet net als ik dat jezelf graag zien de basis is van alles! Als je jezelf echt graag ziet ga je ook beter voor jezelf en je lichaam zorgen. Vanuit zelfliefde maak je andere, meer bewuste beslissingen en laat je je niet zomaar leiden door angst en "wat als..". Vanuit zelfliefde geef je duidelijker grenzen aan, en respecteer je die ook. Het zal je verbazen hoe anders mensen op jou reageren wanneer jij echt vanuit jezelf beslissingen neemt en grenzen aangeeft.

Omzeil een deel van de "ja maars" (ik heb daar geen geld/tijd/mogelijkheden voor) door te starten met een gratis e-book. Hierin staat een 5-daags traject waar je gewoon thuis mee aan de slag kan. Kan het nog makkelijker?

Gun jezelf meer zelfliefde en maak vandaag nog een nieuwe start.

Je kan het ebook hier downloaden: www.inekevandevelde.be/ikhouvanmij

Warme groet,

Ineke

26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Over spiritueel snobisme, ego en andere groeikansen.

Toen ik stilaan 'uit de kast' durfde te komen met mijn interesse in spiritualiteit en persoonlijke groei dacht ik in een warme, fluffy wereld terecht te komen waar iedereen elkaar knuffelt en respecte