• Ineke Van de Velde

Hoe kom je de feestdagen door als pijnpatiënt?

Dit jaar keek ik echt uit naar de feestdagen, samen met vrienden en familie genieten van lekker eten, sprankelende drankjes en elkaar.

Vorig jaar was dat wel anders...

Toen zag ik er enorm tegen op om urenlang op een ongemakkelijke stoel te moeten zitten, om mijn uiterste best te doen om met een laag make up en een dosis wilskracht de pijn zo goed mogelijk te verbergen. Om vervolgens ongemakkelijk glimlachend te knikken als iemand zei "Amai, je ziet er goed uit! Nu heb je dan toch geen last zeker? "

De reeks goedbedoelde tips en adviezen hielpen ook niet echt:

"De nicht van mijn collega haar buurvrouw heeft ook zoiets gehad en zij is volledig genezen nadat ze dit soort pilletjes nam."

"Mijn achternicht kent een heel goede dokter in Zwitserland, je kan maar proberen toch?"

"Let je wel op je voeding? En beweeg je genoeg? Het helpt niet om gewoon wat in de zetel te gaan zitten hoor! " (op dat moment had ik een rolstoel nodig als ik meer dan een paar meter ver moest)

"Jamaar, je mag u niet laten gaan hé! Gewoon positief blijven en dan komt dat wel goed!"

Ok, ik maak onmiddellijk een afspraak bij die dokter. Ga dan enthousiast en positief denkend met de rolstoel naar daar ( zo krijg ik nog wat beweging) en vraag hem naar die wonderpilletjes van de nicht van jouw collega haar buurvrouw. Spreken we volgende week af om te gaan hardlopen want als ik dat allemaal doe ben ik zeker genezen tegen dan. Toch?

Dus, hoe kom je nu die feestdagen door?

1) Hou jezelf voor dat de tipgevers het vaak echt goed bedoelen.

Jouw familie en vrienden willen echt het beste voor jou en hopen dat ze jou met hun gouden tip op miraculeuze wijze kunnen genezen. Probeer het te bekijken alsof je een tekening krijgt van een 5 jarige. Je kan er niet echt iets mee doen, maar je koestert het omdat je weet dat het met veel liefde gemaakt is.

2) Dirk jezelf wat op, maar hou het comfortabel

Ga voor een comfortabele broek, die niet knelt of een kleedje* waarin je ook kan ademen als je zit. Shapewear is een geweldige uitvinding maar niet altijd ideaal voor een eetmarathon.

*Ik schrijf meestal vanuit een vrouwelijk perspectief omdat ik nu eenmaal een vrouw ben. Mannen vervangen kleedje dus gerust door hemd of trui. En ja, shapewear voor mannen bestaat ook.

3) Verwacht geen begrip

Hoewel je geliefden je ongetwijfeld heel graag zien, is het toch moeilijk om echt begrip te hebben voor iets wat je niet begrijpt of kent. Mensen vergelijken jouw chronische pijn met die keer dat ze op vakantie hun enkel verzwikten en 4 hele dagen moeilijk de trap op raakten. Ongetwijfeld een lastige week voor hun, maar toch net iets anders dan pakweg 4 jaar dagelijkse pijn...

4) Alcohol + pijnmedicatie =

20 minuutjes fun gevolgd door wat wazig gedoe en een verschrikkelijke kater... Geniet van de bubbels, maar met mate.

Take it from me!

5) GENIET

Geniet van alle kleine dingen! Of dat nu de kalkoen is, het heerlijke dessert of het kerstconcert door je neefjes/nichtjes. Probeer te focussen op wat je plezier brengt. En probeer de dag nadien nog even in pyjama in de zetel te duiken voor je naar het volgende feestje moet.

Heb jij nog (survival)tips om de feestdagen door te komen?

Ik lees ze graag bij de reacties !

Prettige feesten, en van harte een gelukkig nieuwjaar!

Ineke

340 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven